Изберете страница

Един друг свят е възможен!

В понеделник, 07.06, кметът на Сиатъл Джени Дъркан обяви, че полицията в Източното районно полицейско управление на града ще напусне района и улиците, които бяха блокирани близо две седмици и те отново ще бъдат отворени. Не отне дълго преди да се заформи това, което се прочу като „Автономна зона Кепитъл Хил“.

Бариерите, които първоначално бяха поставени от полицията, са преобразени в граници на зоната. Това, което беше Полицейски отдел на Сиатъл, сега е „Народен отдел на Сиатъл“.

Във вторник часове наред стотици хора започнаха да поставят палатки, табели и да подготвят къмпинг като част от постоянния протест срещу полицейската бруталност.

Атмостферата е много енергична и мирна, като уличен панаир. На всеки ъгъл има достъп до безплатна храна и медицинска помощ за протестиращи. Хранителни и други стоки също са разпределяни сред бездомното население в обкръжението. Групата дори организира събиране на отпадъците сряда сутринта. По-късно вечерта бе издигнат екран и прожектор и пред множество хора се проведе прожекция с дискусия на документалния филм на Ава ДюВернай, „13та“, за системния расизъм в американската затворническа система.

Групата в зоната се опитва да докаже, че може да функционира самостоятелно без полицията да окупира Източното РПУ. Скоро протестиеращите публикуваха дълъг списък от 30 искания към Градския съвет на Сиатъл и кмета. Някои настояват за много повече от това, което някои съветници са предложили последните дни, например призив „Полицейския отдел в Сиатъл да бъде елиминиран, заедно със свързания криминално правосъден апарат“.

Други искания в списъка са по-обхватни и включват контрол на наемите, възобновяване на градското финансиране за изкуствата и безплатен достъп до образование в щата Вашингтон. Говорителите през деня адресираха също и промени в по-малък мащаб, като важността от инвестиране в предприятия, собственост на чернокожи.

Неясно е колко време ще бъде позволено на Автономна зона Капитъл Хил да остане в района или колко време полицията възнамерява да стои извън Източното РПУ. Междувременно, обаче, хората изглеждат убедени да останат за дълго.

Сайт на Capitol Hill Autonomous Zone | Страница на Capitol Hill Autonomous Zone в Уикипедия

Още по темата: тук | тук | тук | тук | тук

Разкази със снимки: тук | тук | тук | тук | тук

Capitol Hill Autonomous Zone

Capitol Hill Autonomous Zone

Capitol Hill Autonomous Zone

Capitol Hill Autonomous Zone

Capitol Hill Autonomous Zone

Capitol Hill Autonomous Zone

Capitol Hill Autonomous Zone

Capitol Hill Autonomous Zone

Capitol Hill Autonomous Zone

Capitol Hill Autonomous Zone

Фабрика Автономия

Фабрика Автономия е свободно, общодостъпно, некомерсиално и независимо социално пространство. Ние сме колектив от активисти, които вярват в солидарността, самоорганизацията и социалната промяна. Намираме се на бул. Тотлебен 34 в София.
    Ако дейността ни ви харесва, можете да подкрепите Фабрика Автономия в Patreon!
    Become a patron at Patreon!