Изберете страница

За нас

Фабрика Автономия е свободно, общодостъпно, некомерсиално и независимо социално пространство.

Фабрика Автономия е създадена през 2016 г. от ядро от активисти, някои от които са били активни по-рано в социален център Аделанте.

Настоящият адрес на Фабрика Автономия е бул. Тотлебен 34 (задната страна на локалното, до паркинга на Кауфланд).

Свободно

и общодостъпно.

Заедно определяме правилата. Всеки участва в решенията, засягащи собствения им живот и този на общността.

Политическите и бизнес елити ни убеждават, че изборът ни се свежда до това какво да си купим, за кого да работим и за кого да гласуваме.

Ние не искаме да повярваме, че свободата е само за големите корпорации, а границите – само за хората. Нито че демокрацията е само представление с платена режисура и сценография. Политиката не е привилегия на шепа овластени, а ангажимент на всеки от нас, ежедневно и навсякъде.

Днес усещаме повсеместна умора. Умора от „прехода”, умора от „комунизма”, умора от „демокрацията”. Истинските демокрация и справедливост са възможни само ако ние самите решаваме нещата, които ни засягат, и контролираме това, което създаваме заедно.

Отворени сме за всички, които искат да участват в този експеримент на самоорганизация и самоуправление, стига да споделят основните ни ценности и принципи.

Водещи принципи:

  • Води ни стремежът към справедливост, солидарност и самоуправление – в противовес на глобалния капитализъм, фалшивата демокрация и всякакъв вид тоталитаризъм.
  • Вярваме, че е възможен свят на равнопоставеност и взаимопомощ, без йерархия и без власт. За да се опитаме да приложим всичко това на практика, се водим от няколко основни правила.
  • Всеки представлява себе си и никого друг. Организираме се помежду си без лидери и без някой да казва на другите „как се прави“.
  • Всички участваме доброволно според възможностите, способностите и желанието си; всички сме ангажирани в опита социалният център да е модел на автономия.
  • Действаме пряко за всичко, в което вярваме, и срещу всичко, което ни угнетява в настоящата система.
  • Уважаваме различията, защото само така можем да постигнем общи решения; осъзнаваме колко е важно многообразието за едно справедливо и хармонично общество; не приемаме никаква форма на потисничество или дискриминация по какъвто и да било признак. Не приемаме, че агресията – вербална или физическа – е адекватен начин на общуване в нашето общо пространство.

Независимо

и некомерсиално.

Не търсим и не получаваме помощ от институции, партии, бизнес организации, фондации. Нямаме за цел да реализираме печалба, а разчитаме на доброволни дарения и самоорганизирана подкрепа.

Можем да променим много, започвайки от малкото. Затова и се събираме в един колектив, който, работейки с всички останали, ще прави тези така необходими „малки” промени, като споделя абсолютно безплатно знания, идеи и ресурси. Искаме „Фабрика Автономия“ да бъде място за дискусии, презентации, прожекции, творчески работилници, образователни и практически курсове, колективна кухня, безплатен обмен на вещи и идеи, за които всеки може да бъде полезен.

Не обещаваме нищо, а заедно с вас се опитваме да променим всичко, което можем. От всички нас зависи дали „късчетата промяна” ще излязат навън и ще създадат или възвърнат пространства, които би трябвало да са на всички, а не на малцина, овластени на наш гръб. Често може да се събираме просто да слушаме музика, да се забавляваме и говорим. Така също се раждат нови идеи и практики.

Знаем, че борбата за един по-добър свят е многолика, и се надяваме пространството на „Фабрика Автономия“ да се превърне в средище на множество борби за справедливост, солидарност и самоуправление. Само заедно можем да отвоюваме свое пространство не само в града, но и в обществото, можем да затвърдим гласа си и да се борим за свободата си.

Автономия, защото ние самите можем да съградим едно справедливо, солидарно и самоуправляващо се общество.

Фабрика, защото постигането на индивидуалната ни свобода е немислимо без заедно да създаваме колективната ни свобода.