Изберете страница

19 ноември (понеделник) от 19:00 във Фабрика Автономия

Свободен градски транспорт: какво е това и как да го постигнем?

Градският транспорт е гръбнака на големият град. За да функционира в интерес на гражданите, той трябва да бъде под техен контрол. В София градският транспорт е под директния контрол на групировки със съмнителна репутация, макар и формално да се управлява от Столичен общински съвет. Чрез „Център за градска мобилност“ ЕАД – дружество, собственост на Столична община, – ежегодно биват източвани десетки милиони лева. Можем да допуснем, че тези средства отиват в касите на бизнес групировки, свързани с политическите партии. Годишните общински и държавни субсидии, които ЦГМ получава, са 120 млн. лв. Реалната ситуация е, че столичани заплащат два пъти за една и съща услуга: ВЕДНЪЖ ЧРЕЗ ДАНЪЦИТЕ СИ, ВТОРИ ПЪТ ЧРЕЗ ПРИНУДИТЕЛНО ТАКСУВАНЕ В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ.

От няколко години Гражданска инициатива за Свободен градски транспорт (намери ги тук) публикува данни за схемата по източване на публични средства и безсмислието от принудителното таксуване. Примерите за злоупотреби, крабеж и насилие от страна на контрольорите са безкрайно много, а законността на действията им е съмнителна.

Идеята за свободен, напълно субсидиран от общината и безплатен за ползване градски транспорт в София през последните години събра популярност.

Какво можем да направим, за да популяризираме и постигнем тази идея? Кои са примерите у нас и в чужбина? Утопия или постижима цел е безплатния градски транспорт? Какви ще бъдат позитивите и негативите от въвеждането му? Какво мога да направя аз, за постигането на тази идея?

Вход: за разлика от градския транспорт в момента – свободен!

градски транспорт

Фабрика Автономия

Фабрика Автономия е свободно, общодостъпно, некомерсиално и независимо социално пространство. Ние сме колектив от активисти, които вярват в солидарността, самоорганизацията и социалната промяна. Намираме се на бул. Тотлебен 34 в София.
    Ако дейността ни ви харесва, можете да подкрепите Фабрика Автономия в Patreon!
    Become a patron at Patreon!