Изберете страница

На 12 септември от 19:00 Фабрика Автономия ви кани на прожекция на документалния филм Стачката на жените продължава / The Women’s Strike Continues (2018) с български субтитри.

След прожекцията ще последва дискусия с основен фокус създаването на ефективни движения и кампании за работнически права, солидарността и възможните пресечености и взаимодействия между различни социални каузи.

Още за филма:

Филм за борбата на жените, работещи в общинските детски градини и ясли в Познан (Полша). Борбата им е за нормални заплати и по-добри условия за тях и децата. През 2011 г. жените създават профсъюз. Оттогава са се научили ефективно да оказват натиск върху работодателите си, като освен това подкрепят други работници в техните борби.

Жените, интервюирани във филма, описват колко детски градини и ясли са били затворени след началото на “прехода” през 90-те години, което е довело до допълнителна домакинска работа за работещите майки. В първите години на “прехода” ниските заплати на работещите в детските ясли и градина редовно се актуализират, но общинските власти ги замразяват в началото на 2010 г. В същото време огромна част от общинския бюджет отива за проекти за строителство, включително нов стадион за Европейското първенство по футбол 2012 г.

Във филма Силвия Федеричи разказва как домашният възпроизводителен труд произвежда и поддържа работната сила, създаваща стойност. Според Федеричи това показва централното значение на възпроизводителния труд за функционирането на капитализма.

Трейлър на Стачката на жените продължава (2018):

Филмът Стачката на жените продължава (2018) ще се излъчи с български субтитри благодарение на Документални филми

Фабрика Автономия

Фабрика Автономия е свободно, общодостъпно, некомерсиално и независимо социално пространство. Ние сме колектив от активисти, които вярват в солидарността, самоорганизацията и социалната промяна. Намираме се на бул. Тотлебен 34 в София.
    Ако дейността ни ви харесва, можете да подкрепите Фабрика Автономия в Patreon!
    Become a patron at Patreon!