Изберете страница

Протестно шествие по повод Световния ден за солидарност и съпротива, в подкрепа на демократичния еманципаторен проект в Рожава!

КОГА: 2-ри ноември 2019 от 15:00
КЪДЕ: от щаба на НАТО в София (бул. „Тотлебен“ 34) до сградата на ЕК на ул. „Георги С. Раковски“ 124 (точният маршрут ще бъде обявен допълнително)

Преди седем години в Рожава започна революция, която промени живота на милиони хора. Кюрдите се освободиха от диктатурата на Асад и започнаха да се организират в самоуправляващи се съвети, общини и кооперативи. Движещата сила на промяната са женската еманципация, пряката демокрация и екологията.

В хода на последвалата борба срещу Ислямска държава беше създаден уникален многоетнически и светски проект, който днес дава възможност за мирно съвместно съществуване на милиони кюрди и араби, християни и мюсюлмани в региона. Рожава е примерът за визия за стабилен и демократичен Близкия Изток и следователно остава трън в очите на регионална суперсила, ръководена от нововъзникващия турски диктатор Реджеп Ердоган.

През последните седмици тя стои зад последната и засега най-голяма заплаха, надвиснала над Рожава. В опит да помете кюрдите веднъж завинаги като вечни противници на турския национализъм – и да ограби малко парче от Сирия за себе си – той изпрати войски до турско-сирийската граница. Позиционирани на ръба на Демократичната федерация на Североизточна Сирия, танковете вече нахуха в Рожава и бомби се пускат върху цивилни.

Турската инвазия в Сирия означава убийства, изнасилвания, изтезания и гонения на местното население, допълнени от дейностите на парамилитарни ислямистки банди, които Турция използва като оръдия. Новата война ще потопи региона обратно в хаос и ще принуди стотици хиляди хора да избягат от турските войски и техните ислямистки наемници.

Подкрепата на Запада за Рожава в борбата му с Ислямска държава сега изглежда крайно лицемерна. Възползвахме се от кюрдите и техните съюзници, готови да се бият и да загинат в тази безпощадна война. Сега, когато не ни трябват, оставяме Ердоган да ги нападне необезпокояван и да задоволи колониалните си апетити, така унищожавайки кюрдското самоуправление. Жителите на Рожава и демократичните милиции YPG и YPJ са готови да се противопоставят, дори ако перспективите им са отчаяни пред една от най-големите военни машини на НАТО.

Наш дълг е да не ги оставяме на мира, трябва да разкрием лицемерието на сътрудничеството между Турция и други страни от НАТО и да сложим край на подкрепата им към режима на Ердоган.

За актуална информация за случващото се в Рожава и международната солидарност, следете RiseUp4Rojava

За текуща инфомрация за протестното шествие, следете събитието на фб страницата на Фабрика Автономия: тук.

Rojava
Rojava

Фабрика Автономия

Фабрика Автономия е свободно, общодостъпно, некомерсиално и независимо социално пространство. Ние сме колектив от активисти, които вярват в солидарността, самоорганизацията и социалната промяна. Намираме се на бул. Тотлебен 34 в София.
    Ако дейността ни ви харесва, можете да подкрепите Фабрика Автономия в Patreon!
    Become a patron at Patreon!