Изберете страница

Фабрика Автономия, събота, 04.11.2017 г., 19 ч.

В последните седмици всички говорят за референдума в Каталуния и нейната независимост. Кой и защо иска независимост, кой и защо не я позволява. Както винаги обаче медийният дискурс до голяма степен остава на повърхността и се затваря в рамките на икономическите процеси, национализма и политическите интриги. Най-задълбочените журналисти може и да засегнат исторически корени на конфликта, но поставяйки по-голям акцент върху средновековните процеси например, отколкото върху конституционния процес от 1978 г. Изглежда, че българските медии преповтарят до голяма степен пропагандния дискурс на „единна, голяма и силна Испания“, подкрепен и нормализиран и от европейските институции, и от западното статукво като цяло.

Без да се ангажира с мнение „за“ или „против“ независимостта на Каталуния, нашето събитие си поставя за цел

да даде и други гледни точки

Гледната точка на хората, които участват в процеса „отдолу“, шестват по улиците, окупират училищата, предпазват урните със собствените си тела, стачкуват и разсъждават за това, какво следва. И на онези, които не намират своето място в процеса на независимост, не виждат предложение за по-добра алтернатива на капиталистическата репресивна държава и все пак търпят последствията на случващото се. И на онези, които разбират демокрацията по начин, различаващ се от това, което живеем ежедневно, и търсят път към нея по разнообразни начини.

Акцентът на събитието ще бъде

връзката на процеса за независимост с репресиите, със социалните права и с възможностите за нов процес на конституция в смисъла на създаване на една нова социална организация. Ще се опитаме да включим в общата картина, доминирана от буржоазния дискурс, и критични към него гледни точки (подкрепящи независимостта или не) – институционализираната лява антикапиталистическа позиция, либертарния глас (в смисъла на понятието в романските езици, разпространено в Южна Европа – разбирането, основаващо се на солидарност, самоорганизация и антиавторитарност, а не в англо-саксонския смисъл на икономическа независимост и индивидуализъм) и др.

След кратък разказ на базата на информация от алтернативни медии, разговори с участници в мобилизациите и лични впечатления, събитието ще продължи с дискусия, на която всички са добре дошли да споделят своите размишления и впечатления, за да покрием максимално широк хоризонт от пропуснатите от медиите и масовия публичен дискурс grassroots инициативи на самоорганизация, виждания за същността на движението за независимост и социалните борби и връзката им с индепендентистката кауза.

Вход свободен, както винаги!

Очакваме ви!

Ако дейността ни ви харесва, можете да подкрепите Фабрика Автономия в Patreon!
Become a patron at Patreon!