Изберете страница

Днес терминът автономия може да бъде чут от социални движения, бунтовни общности и активистки колективи от целия свят.

Той присъства в борбите за самоуправление, икономическа справедливост, политическо равенство, истинска демокрация, социална екология и много други.

Какви са неговите корени? Каква е ролята на антиавторитарния колектив, демократичното участие, дерастежа, премахването на всяка форма на доминация на човек над човека и на човечеството над природата в проекта за автономия? Тези и други въпроси ще бъдат обект на диалога, който нашите гости от Гърция ще провокират.

Кога: 29 септмври 2017 г. от 19:30
Къде: Фабрика Автономия

Ще говорят:
Александрос Схизменос
Никос Йоану
Явор Тарински

Александрос Схизменос е роден през 1978 в Атина. Доктор по философия от Университета в Йоанина. Член на редакционните колективи на гръцките политически журнали ContAct и Вавилония. Съосновател на социалните центрове „Херономия” и „Алимура” в Йоанина. Автир на книгите (на Гръцки): Душата и автономията във философията на Корнелиус Касториадис (2013), След Касториадис: Пътища на автономията в 21 век (в съавторство с Никос Йоану, 2014), Краят на националната политика (с Никос Йоану, 2016), Пътешествието на речта (2009), Comix ergo sum (2014).

Никос Йоану е роден през 1964 в Агринио, Гърция. От четири десетилетия насам активно списва и участва в различни политически издания, измежду които журналите ContAct и Вавилония. Съосновател на редица социални центрове и пиратски радиопредавания в родния му Агринио и по-късно, в Атина. Съавтор (заедно с Александрос Схизменос) на книгите След Касториадис: Пътища на автономията в 21 век и Кратят на националната политика.

Явор Тарински е независим изследовател и активист в социални движения. Понастоящем е част от редакционния колектив на политическия журнал Вавилония, библиограф в Агора Интернешънъл и член на консултативния съвет на Транснационалния институт за социална екология. Съосновател на Социален център „Аделанте“. Съставител на сборниците „Пряката демокрация на 21 век“ и „Корнелиус Касториадис: Проектът за автономия“. Участва в Българския социален форум, Живот след капитализма и издателство Anarres Books

Фабрика Автономия

Фабрика Автономия е свободно, общодостъпно, некомерсиално и независимо социално пространство. Ние сме колектив от активисти, които вярват в солидарността, самоорганизацията и социалната промяна. Намираме се на бул. Тотлебен 34 в София.
    Ако дейността ни ви харесва, можете да подкрепите Фабрика Автономия в Patreon!