Изберете страница

Както знаем, системата ни убива.

Политическата и икономическата система ни убиват. Тези системи имат имена, а за да ги преборим успешно трябва първо да ги назовем. Политическата система, коята позволява разпродажбата на общите блага, се нарича представителна демокрация. Икономическата система, която поставя частната печалба над природата, хората и живота като цяло, се нарича капитализъм.

Три десетилетия неолибералният капитализъм ни се натрапва като единствена алтернатива на тоталитарния режим, но огромното и постоянно обществено недоволство показва, че вече не се връзваме. Последните няколко години видяхме протест след протест срещу мръсния въздух, застрояването (не само на планини и дюни, но и кварталните пространства), срещу реч и политики на омразата към хора с увреждания, жени, ЛГБТИ и ромските общности. Политики и отношения, които ни потискат и разделят, от страна на хората, които се наричат „народни представители“.

На всички тук ни е ясно, че те не ни представляват. Само ние, като индивиди, можем наистина да представим собствените си виждания по различните теми, но такава възможност почти не съществува. Единственият начин обикновените хора да повлияем на политиките се оказа протестът. Така успяхме да спасим Пирин! Така майките успяха да спасят децата с увреждания. Въпросът, който е редно да си зададем, е: от кого се спасяваме? Отново и отново, трябва да се борим, за да спасим себе си и природата от собствените ни „народни представители“ и бизнесмените и инвеститорите. Колко време и енергия отделяме да се борим ПРОТИВ тези, които уж работят ЗА НАС? Видно е, че сегашната система служи на частни корпоративни интереси, а не обществените. За да има истинска промяна, за да не се налага ден след ден, отново и отново да излизаме на улиците, да поправяме всяка поредна каша на властимащите, не са достатъчни само оставките на Нено Димов и колегите му.

Ако искаме да сложим край на унищожението на природата и на нас хората, като част от нея, трябва да искаме коренна промяна на убийствената система. За да започне да работи в интерес на народа, а не на частни лица. Трябва ролята на политик да бъде административна позиция, а не позиция на власт. Трябва институциите да се отчитат публично и прозрачно. Трябва демокрацията да е пряка, да идва отдолу, а не да сме подчинени на представителна диктатура. Трябва да осъзнаем, че стремежът към постоянен икономическия растеж жертва незаменими природни ресурси и обрича всичко живо на унищожение. Но икономиката е такава, каквато ние, като общество, я направим. Време е да решим, че няма да търпим повече експлоатацията на Земята и хората, че искаме икономическа система, която е устроена по устойчив и справедлив начин.

За такава революция ще са ни нужни смелост, постоянство, надежда и най-вече – солидарност. Няма да оставяме да ни разделят на цветове и да ни поставят едни срещу други.

Солидарността между хората е нашето оръжие срещу властта!

Фабрика Автономия, 28 януари 2019 г. Текстът е във връзка с Протест- БУНТ в защита на Природата.

Фабрика Автономия

Фабрика Автономия е свободно, общодостъпно, некомерсиално и независимо социално пространство. Ние сме колектив от активисти, които вярват в солидарността, самоорганизацията и социалната промяна. Намираме се на бул. Тотлебен 34 в София.
    Ако дейността ни ви харесва, можете да подкрепите Фабрика Автономия в Patreon!