Изберете страница

Фабриките с работническо самоуправление са съвременното доказателство, че работниците могат да ръководят предприятията си успешно без шефове и собственици. Успешното завземане на работните места от самите работници в Аржентина започва след 2000 г. Движението бързо набира сила под лозунга „Окупирай, съпротивлявай се, произвеждай”. През тези години в страната хиляди фабрики са затворени. Милиони работници остават на улицата.

Историята

През 2001 г. собствениците на теракотената фабрика „Занон“ в Патагонската провинция Неукен решават да я затворят и да уволнят работниците, без да им заплатят просрочените с месеци заплати, нито пък обезщетения. Собственикът Луиджи Занон дължи над 75 млн. долара към публични и частни кредитори. Започват масови уволнения и фабриката затваря през 2001. През октомври същата година работниците обявяват, че предприятието е под техен контрол. Те лагеруват извън завода четири месеца подред и частично блокират магистралата, водеща към областния център Неукен. В това време съдът постановява, че работниците могат да продадат останалата на склад стока. След като тя свършва на 2 март 2002 г., работническият съвет решава да започне производство без собственика. През август 2009 г. работниците извоюват важна победа – фабриката им принадлежи вече съвсем законно.

Окупирай, съпротивлявай се, произвеждай

FaSinPat, най-голямата окупирана фабрика в Аржентина, дава препитание на 470 работници. Случаят на „Занон“ предефинира и основите на производствените процеси – без работници шефовете не могат да въртят бизнес, а без тях работниците могат да работят даже по-добре. Тези прецеденти са принудени да съществуват вътре в капиталистическата система и доказват възможността за нов начин на производство.

Работническото самоуправление в Аржентина поставя основите, така че бъдещото поколение да обърне логиката на капитализма, произвеждайки за общностите, а не в името на печалбата и експлоатирането на работниците. FaSinPat е част от движението на самоуправляващите се предприятия, които използват демократични алтернативи и принципа на работническото самоопределяне.

Заповядайте на 1 май, денят за борба на работниците от цял свят на прожекция на филма „ФАСИНПАТ – Фабрика без собственик“. Нека заедно обсъдим идеята за автономия и самоуправление на работното място и начините, по които тя работи на практика днес, на различни места по света.

Началният час е 18 ч., а входът – свободен, както винаги.

Ако дейността ни ви харесва, можете да подкрепите Фабрика Автономия в Patreon!
Become a patron at Patreon!