Изберете страница
Програмата от отворени събития във „Фабрика Автономия“ започва с презентации на гости от чужбина, които ще ни представят социалните центрове и автономни проекти, в които самите те участват. Ще можем да зададем своите въпроси на нашите гости и да почерпим опит как подобни проекти се случват в страни с доста по-богата традиция от България.

Tovarna Eog

Tovarna Rog (Фабрика Рог) е автономен социален и културен център, разположен на мястото на бивша фабрика за велосипеди. Мястото е окупирано с „консенсус“ през 2006 г., за да се превърне в част от богата програма от социални и културни дейности в Любляна. Мястото представлява една голяма и няколко по-малки сгради, в които се помещават множество студиа на артисти и художници, галерии, два направи-си-сам скейт парка, социално пространство за мигранти и бежанци, няколко концертни и клубни зали, работилница за ремонт на велосипеди и др.

Основните принципи на функциониране на мястото са DIY (направи-си-сам), хоризонталната организация и социално прогресивните политически идеи. Почти всички събития в „Рог“ са некомерсиални и в тях са участвали десетки различни културни и социални организации и индивиди. Лекции по философия се случват докато графити артисти рисуват стени, рейв партита се случват в направи-си-сам скейт парк, а топла зеленчукова супа се сервира безплатно докато тече филмова прожекция.

Нейц Маричич от Любляна ще ни разкаже от първо лице за „Рог“ и социалните пространства в Метелкова в сряда, 12 април.

micropolis

Разразилата се социална и икономическа криза в Гърция през 2008 г. доведе до това, че голяма част от гръцкото общество разбра – истинската сила е в техните собствени ръце, а не в празните обещания на политици, икономисти и бюрократи от ЕС.  Социален център Micropolis в Солун е едно от множеството свободни социални пространства, които бяха отворени по време на социалните надигания през 2008. От тогава насам „Микрополис“ продължава да бъде автономно място, изпълнено с общностно ориентирани инициативи.

Мястото е поддържано от хора, организирани във всеобщи асамблеи. Пет-етажното пространство предлага място за огромен брой инициативи и колективи: кооперативен магазин за биохрани и екопродукти, базиран на принципите на солидарната търговия, библиотека и книжарница, детски кът, ветеринарна клиника за пострадали птици и други животни, място за срещи на различни колективи и антиавторитарни групи, самоорганизиран бар, кино, „наистина свободен пазар“, кухня, музикална сцена, работилница за поправка на мебели, физкултурен салон за кикбокс и др. Всяка от тези дейности има своя собствена асамблея, а големите решения за целия социален център „Микрополис“ се вземат от всеобща асамблея. Кооперативните магазини покриват голяма част от наема и основните финансови нужди, но остават вложени в колективното благо за поддържане на социалния център и не облагодетелстват лично нито един член на колектива.

Презентацията на социален център „Микрополис“ ще се случи в понеделник, 17 април. В секцията събития можете да видите и останалите събития в програмата на „Фабрика Автономия“.

Фабрика Автономия

Фабрика Автономия е свободно, общодостъпно, некомерсиално и независимо социално пространство. Ние сме колектив от активисти, които вярват в солидарността, самоорганизацията и социалната промяна. Намираме се на бул. Тотлебен 34 в София.
    Ако дейността ни ви харесва, можете да подкрепите Фабрика Автономия в Patreon!