Изберете страница

Заповядайте в събота (20 май) на прожекция на документалния филм Помашки сълзи във Фабрика Автономия.

Филмът Помашки сълзи, изграден по мотиви от едноименния разказ на Стою Шишков, интерпретира един конкретен епизод от процеса на изселване на помаци от България в Турция, започнал в хода на Руско-турската война и продължил до 90-те години на ХХ век. Историята на това преселение е поднесена на фона на картини от ежегодния традиционен селски празник в Илиасагачифлик, в които са вплетени пейзажи от селото-майка Орехово и цитати от разказа на Стою Шишков.

В края на 1893 година група помаци напускат принудително родното си село Орехово, разположено в сърцето на Родопите. Заселват се в чифлика на Илиас ага в околностите на град Чан в Северозападен Анадол. Така се ражда село Илиасагачифлик.

В рамките на 30 минути зрителят ще научи защо помаците от Орехово са напуснали родните си огнища, как живеят днес техните потомци, до колко са съхранили своя език и култура, какво знаят за родното място на предците си.

Във филма звучи помашка музика от България и Турция, а саундтракът е изпълнен от помашкия трубадур Салих Доган (Мешхур Чапа) от село Чалкьой, окръг Йенидже.

Продуценти – Дорейд Ал Хафид и Георги Зеленгора; Сценарист – Георги Зеленгора; Оператор – Дорейд Ал Хафид; Монтаж – Ади М. Чобанов; Във филма участват: Байрам Ерат, председател на Федерацията на помашките дружества в Турция; Павлина Петкова, кмет на село Орехово; Абдуррахман Кузу, кмет на град Чан; Селай Йоздемир, кмет на село Илиасагачифлик; Музафер Ялчън, село Илиасагачифлик; Салих Доган (Мешхур Чапа), село Чалкьой; Медиха Заимова, председател на Дружеството за приятелство и културен обмен в Родопите и други.

След прожекцията ви каним да участвате в дискусията с Георги Зеленгора.

На 20 май от 19 ч.

Вход свободен, както винаги.

Фабрика Автономия

Фабрика Автономия е свободно, общодостъпно, некомерсиално и независимо социално пространство. Ние сме колектив от активисти, които вярват в солидарността, самоорганизацията и социалната промяна. Намираме се на бул. Тотлебен 34 в София.
    Ако дейността ни ви харесва, можете да подкрепите Фабрика Автономия в Patreon!
    Become a patron at Patreon!