Изберете страница

1. ДА, НАЕМНИЦИТЕ СЪЩО СА ПОЛИЦИЯ

Да, очевидно е, че за протеста са мобилизирани наемници. Но не – това, че не ни кефят значките, лепенките, нашивките, татуировките, брадите или веждите им не означава, че не са полицаи. Наети са от МВР, подчиняват се на МВР, носят униформи, имат всичката техника… Какво са тогава? Какво значение има дали са на щат или по задача наети? Държавата очеизвадно ти казва „Ето, това са полицаи“, а ти си „Ммм, не знаааам, в книжката с професиите от детската градина не изглеждаха така.“

2. ДА, ВЛАСТТА ИЗПРАВЯ ПОЛИЦИЯТА СРЕЩУ ГРАЖДАНИТЕ

Колкото и да е шокиращо, всичките тези униформени из центъра не се събират, за да плевят паветата и бордюрите. Те наистина биват изправени, съвсем видимо и буквално, като стена около сградите на властта. На този и на всеки други протест. С гръб към властта и с лице, палки, щитове и всичките си други оръжия срещу гражданите. И със, и без явно физическо насилие, и без всичкото възмущение, те са поначало там за това – да се изправят срещу вас. Ако предпочитате, може и обратното: властта изправя полицията ЗА себе си – окей, няма проблем. Защото,

3. НЕ, ПОЛИЦИЯТА НЕ ОХРАНЯВА ПРОТЕСТА

От какво, извинете, да охранява полицията протеста? От ексхибиционисти? Зли кучета? Метеоризъм? Хайде да имаме предвид, че обичайното количество полицаи на кой да е протест е достатъчно за щурмуване на малка крепост. При протест като този от 2 септември събраните полицаи можеха да съставляват и собствена дивизия в битката за Берлин. Ако полицаите бяха там, за да „охраняват“ протеста, нямаше да изглеждат като стена и нямаше да са толкова много, не мислите ли? Сетете се за концерт, например, или друго голямо мероприятие – охраната (о-хра-на-та) има ли подобна тактика или по-скоро стои с по няколко човека на ключови места, и тук-таме минава сред хората?

Така че, не, полицията не охранява протеста. Тя охранява властта, само властта и винаги властта. Ако протестът трябва да се пази от нещо, това е полицията, и да се пази сам от нея, защото това е конфликтът: властта, изпратила полицията, срещу протестиращите граждани. Не си измисляйте други персонажи, защото накрая филмът винаги се оказва нечий друг, а не вашият.

4. НЕ, ПОЛИЦАИТЕ НЕ СА ЗАБРАВИЛИ КОИ СА

Знам, че това е трудно да се преглътне, но в главите на полицаите, особено по време на протест, едва ли хвърчат облаци от захарен памук и дъги, под които децата им бягат засмяно към светлото бъдеще на татковината. Не, те не са забравили, че са Българи Юнаци. Не, те не могат внезапно да подкрепят Народа с драматично захвърляне на каски и палки, молейки за прошка. Няма такъв случай в писаната история на света (а ако има в неписаната, нека си стои там, че е срамота). Спрете да им изнасяте сълзливи речи, като от някой детски приказен филм, където добрият ни стар приятел е със замъглено съзнание под влиянието на зла магия, и стига да го нацелуваме и напрегръщаме достатъчно, и стига да му припомним за всички мили наши спомени, той ще спре да хвърля огнени кълба срещу ни.

Знам, че това е трудно да се преглътне, но полицаите са наети, за да изпълняват заповеди – безотносително кой им ги дава и какви са тези заповеди. Ако откажат, си губят работата – най-малкото. Не са наети, за да ви пазят – това е опционално. На протест пък съвсем, както стана ясно. Там сте на ваш риск.

Докато са под пагон, полицаите не са съвсем граждани, защото са държавата, ходеща на два крака, с щит, палка, пистолет, белезници, и всичко друго, което е нужно, за да ви обезвреди и подчини. Затова се казват „силови структури“, каквито впрочем неслучайно са и охранителните фирми, включително онези, по-специалните, от 1990-те или пък тези, които сега дават човешки ресурс срещу протестите. Те са „силови“ и наистина нямат друга работа, освен да прилагат сила или по-конкретно – насилие. По команда отгоре, а не по молба на случайни загрижени граждани.

5. НЕ, С ДРУГИ НА ВЛАСТ НЯМАШЕ ДА Е РАЗЛИЧНО

На улицата несъгласие и гняв ли се излива или боза? Щом се е стигнало до там, с това или друго правителство, като протестиращи, какво – нямате ли причина за това? Какво си представяте, да му се не види?! Някое благо правителство, което вместо полицаи, щеше нареди кетъринг ли? Или щеше все пак да изправи полицаите, но само за снимка? Или само за да търсят лошите? Как щяха да ги разпознават? Пак ли щяхте да им ги посочвате? Кой е критерият за лошите? Да не вземе само да се окаже някой ваш приятел или близък, че критерии толкова, колкото и хора…

Когато искате да свалите властта, тя реагира. Не ви приема в кабинетите си, не ви носи банички. Тя агресира и вади снаряжението си, както е било в цялата проклета история на света. Тя обаче няма да реагира, като Баце излезе и почне да се кара със Сульо и Пульо. И Марешки е здравеняк, ама не излиза той да се бие. За това се вика полицията.
В следствие на всичко дотук и като заключение,

6. НЕ, НЕ МОЖЕШЕ ДА ИМА СПРАВЕДЛИВИ АРЕСТИ

Разбирам възмущението от оркестрираната акция кога полицаите ще зяпат гаргите и кога ще почнат да бият и арестуват. Наистина арестите бяха ужасяващи, а отношението към арестуваните – повод за собствен протест и изобилни количества гняв.

Не може обаче протестиращите да викат „Господин полицай, ето там е лошият, арестувайте!“ Очевидно е, че на тях не им дреме кой е по-по-лош. За тях вие сте лошите, по принцип и винаги, защото те са изпратени там заради вас и висят като паяци часове наред заради вас, и после трябва да им пострадат тестисите заради вас, и изобщо имат един натоварен и дълъг ден заради вас.

В цялата постановка с „провокаторите“ стана ясно, че точно тия, които кротуват, ще си го отнесат. Как пък никой не го погледна така?! Държавата ви го разигра специално и очеизвадно, толкова се постара, а вие призовавате за възпитание и жал за полицаите. Сериозно, искате още от същото ли? Ами ще си го получите!

Самата идея за „провокатор“ е крещящо проста? Кого провокират провокаторите? Полицията! Властта! А вие какво правите? Да не се събирате с хиляди, за да ги поканите на чай? На протест всички сме провокатори по дефиниция.

Да се вика „Ето там са лошите!“ е легитимация на полицията, че тя има място там, че е права да стои и да прави… какво да прави… какво? Точно така, познахте – да пази властта. А с това е и легитимация на властта. Искате да им помогнете нещо ли, да им съкратите работния ден, да им облекчите живота? Ами тогава грабвайте палката, подпишете си новия договор и те ще са повече от щастливи да ви приемат. И спрете да се правите, че подкрепяте протеста, защото всячески го подривате с тия глупости.

Искате справедливост и протестът да успее? Тогава спрете да се лигавите и нито една усмивка, и нито една дума с полицаите, и нито една дума в тяхна полза – на място или в социалките. Те не са ваши приятели и следващия път отново ще ви бият, псуват и арестуват, ако ще и торта с човешки бой да им занесете.

Това е.

Автор: Стан Додов

Ето и нещо полезно да четете:

Фабрика Автономия

Фабрика Автономия е свободно, общодостъпно, некомерсиално и независимо социално пространство. Ние сме колектив от активисти, които вярват в солидарността, самоорганизацията и социалната промяна. Намираме се на бул. Тотлебен 34 в София.
    Ако дейността ни ви харесва, можете да подкрепите Фабрика Автономия в Patreon!
    Become a patron at Patreon!