Изберете страница

„Прочетете доклада ни!“, „Гласове за жените!“, „По пени на седмица!“ Това са исканията на суфражетките от преди сто години. Първото честване на Деня на жената е през 1909 г. в Ню Йорк, с протестно шествие и искания към партии и правителство. Две години по-късно масови протестни демонстрации на жените са организирани във Виена, в Шейцария, Дания и Германия. През 1914 г. в Лондон по време на масовото шествие към Трафангар Скуеър е арестувана Силвия Панкхърст. Почти десетилетие след първото честване, през 1917 г., в Петроград шествието на жените текстилни работнички с искания за хляб и мир се свързва с Февруарската революция и допринася за събарянето на монархията.

Когато през 1910 г. Клара Цеткин предлага женското движение да има свой празник – датата осми март е избрана по-късно – тя си го представя като протест за равни права на жените. На тези шествия жените са носели банери, а не зюмбюли завити в целофан за 2 лв. бройката. Едва през зрелия социализъм властта кооптира празника и го превръща в Ден на майката или пък на колежката. Така че до днес от осми март да са ни останали само банкетите и раздаването на цветя на момичетата в училище. Протестният дух на деня на жената се е изгубил.

Ако и днес чувствате, че на 8 март трябва да отправяме искания, а не да си разменяме цветя, елате на нашия празник. След шествието за правата на жените ще ви чакаме във Фабрика Автономия на 8 март от 20 ч. с топъл чай, чаша вино и бунтарска музика.

Борбата на жените не е свършила!

Ако дейността ни ви харесва, можете да подкрепите Фабрика Автономия в Patreon!