Изберете страница

Големият купон по случай откриването на „Фабрика Автономия“ се случи тази събота.

„Фабрика Автономия“ беше открита – отворена за хора с различни интереси, които искат да видят нещо независимо, алтернативно и автономно в нашата столица. Некомерсиално пространство, което се управлява изцяло от доброволния труд на хората и колективите, които участват в него. На хоризонтален принцип – без шефове и без мениджъри, а решенията се взимат всяка седмица на всеобща асамблея чрез консенсус. Мястото се самоиздържа изцяло от дарения и не работи с никакви партии, фондации или неправителствени организации.

На голямото откриване присъстваха хора от всякакви възрасти, които дойдоха водени от желанието си да подпомогнат новото начинание. Музиката беше силна, а за бъде гарантирано доброто настроение имаше храна и напитки от самоорганизирания бар.  На видео стената през цялото време се прожектираха документални филми с български субтитри, които разказват историите на алтернативни проекти, автономни колективи и социални центрове от целия свят.

Присъстващите можеха да се запознаят и с дейностите на социалния център, такива като „Наистина свободния пазар“, където всеки може да остави или да си вземе дрехи и всевъзможни неща, които някога са били нужни на един, а сега си намират нов собственик; „Свободната библиотека“, където могат да се намерят книги на различни теми; или продуктите на солидарната търговия – еко продукти на български производители или от фабриката под работнически контрол Vio.Me. в Солун, кафе от сапатистките общности в мексиканските планини, био какао от автономните индиански кооперативи в Коста Рика, или био кафява захар от Движението на безимотните селяни в Бразилия.

Различните колективи, които ще използват социалния център за свои дейности, също бяха там. Представени бяха Градско земеделие в София, Гражданската инициатива за забрана добива на ценни кожи в България, както и книгите и брошурите на различни независими издателства и колективи. Такива групи и организации, които не разчитат на политици, бюрократи или шефове да влияят върху решенията, от които зависи нашия живот.

Бяха обявени и първите събития в социалния център, които скоро ще публикуваме в сайта и нашите социални мрежи. Надолу може да видите някои от моментите от откриването, които уловихме на снимки.

fabrika-avtonomia-drawing-board

fabrika-avtonomia-sign

fabrika-otkrivane

party-1

party-5

party-3

party-2

fabrika-produkti-solidarna-turgovia

solidarna-turgovia

solidarnost-screenprint

gradina-za-drujba

fabrika-knigi

книги от Anarres

kaji-anti-fur

kaji-box

kaji-masa

fabrika-hladilnik

сушени плодове

hrana-fabrika

party-hrana-vegan

party-sladki

workers co-op book

distraction distro

библиотека

party-6

katarzis-shirt

party-7

party-8

Фабрика Автономия

Фабрика Автономия е свободно, общодостъпно, некомерсиално и независимо социално пространство. Ние сме колектив от активисти, които вярват в солидарността, самоорганизацията и социалната промяна. Намираме се на бул. Тотлебен 34 в София.
    Ако дейността ни ви харесва, можете да подкрепите Фабрика Автономия в Patreon!
    Become a patron at Patreon!