Изберете страница

21.IV.2019 18:00 – Фабрика Автономия

Младост е отрочето на едни обичащи от болка, обидени от реалност деца на хаоса. Неутолимият огън за емоционално изразяване и енигмата на човешкото съзнание, представено във физическата му форма.

В дъждовния свят, по дъждовните улици, без определена посока бродеше духът на Яник. Низвергнат по природа, той вечно се скиташе през градове и градинки, проходи и поля, непроходими канали и дълбоки тунели с дребни блещукащи светлинки.
Обичаше да се лута в неизвестното, мъртво тихите улички и мъглявата светлина на обезлюденият град му носеха върховен покой. Както всяка нощ, той нарами дома си и се впусна из дебрите на съществуването, без да се осланя на празни надежди и с непоколебим поглед в настоящето. Единственият негов другар, полумесецът, бе задрямал върху легло от мъгла. Яник обичаше да открива нови места, затова често избираше различни завои и непознати пътеки. Всяка негова стъпка се отбелязваше в асфалта, като че стъпваше в прясно излят бетон, а всеки един поглед към празните прозорци, отнемаше по една черна мисъл от ума му.
Изведнъж се оказа на върха на криво павирана алея, на която се издигаше двуетажна квадратна къща с остри ръбове и без прозорци, обгърната от изсмукани от соковете си лиани, забравена в капана на времето. Не беше нещо необичайно за Яник, той бе виждал хиляди подобни гледки през скиталческият си живот, единствено тесният, тъмен коридор в средата на сградата предизвикваше лек смут в сърцето му. Изглежда сякаш имаше стъпала водещи към подземно пространство в края на тунела. Миризмата на амоняк и едва доловимият полъх на топлина от недрата на дома заинтригуваха въображението му. Той за миг се опита да надникне към дълбините и внезапно от тъмата се появи образа на дребна цветеподобна фея. Яник се стъписа при вида на фантастичното създание, което приближаваше към него с широко отворена усмивка. За разлика от създанията, които бе виждал от това пърхащо магическо семейство, съществото нямаше летателни способности, сякаш крилата ѝ бяха закърнели по рождение и завинаги стояха като неразцъфнали пъпки в края на пролетният цикъл. Тя се приближи до лицето му, погледна в лазурените му очи и през кикот му прошепна:
„Идваш точно навреме, всички са вече готови, церемонията е на път да започне“.
В този момент тя сля ръката си с неговата и го поведе по мрачният коридор, оставяйки външният свят да сънува, вечният сън на тишината.

Ще може да се насладите на изложбата следващите няколко събития на другите ни отворени събития.

Участват:
Елина Иванова
Влади Петрова
Кирил Владимиров
Лора (Pimio) https://instagram.com/pimio.art
Денис Манев https://instagram.com/infantilniq
Йоана Нейкова
Alis https://instagram.com/alic.is.on.fire
Росен Цаковски

Музикално оформление:
Omori (https://soundcloud.com/stoyan-yovchev-omori)
Весо (https://soundcloud.com/6pounder)

Част от средствата, придобити от тази изложба, отиват към самата фабрика.
DIY до дупка!

Фабрика Автономия

Фабрика Автономия е свободно, общодостъпно, некомерсиално и независимо социално пространство. Ние сме колектив от активисти, които вярват в солидарността, самоорганизацията и социалната промяна. Намираме се на бул. Тотлебен 34 в София.
    Ако дейността ни ви харесва, можете да подкрепите Фабрика Автономия в Patreon!