Изберете страница

Дискусия и парти със dВЕРСИЯ за отбелязване на втория рожден ден на списанието, и представяне на втория книжен сборник dВЕРСИЯ II: Оръдия за масово овластяване.

Каним ви на дискусия на 19 май, петък, от 19:30 ч. във Фабрика Автономия. Дискусията върху новия сборник „Оръдия за масово овластяване“ ще бъде последвана от по-неформална част с почерпка, музика и разговори в пространството на домакините от Фабриката.

Вече поне 30 години ситуацията на глобалното ни живеене често се описва като кризисна – в околната среда, в сигурността, във финансите и пр., и пр. За толкова време проявленията на Кризата изглежда само се засилват. Все повече хора изискват отговори и изразяват негодувание по целия свят, което притиска дори и най-големите оптимисти за бъдещето на глобалния неолиберализъм да намерят думи да признаят, че всъщност и политическото е в криза – криза на представителството, криза на институционалната власт, криза на публичния дебат.

Като най-ярка фигура на критиката и системното противопоставяне срещу тази глобална криза в общественото пространство се оформя Популизмът като призив за мобилизация силите на народа. Срещу него се изправят редиците на Антипопулизма, заклели се с всички средства да се справят с назадничавата си противоположност. Последният пример, на който бяхме свидетели, бяха президентските избори във Франция – едно от традиционните лица на съвременния популизъм (Марин льо Пен) срещу сложилият маската на до болка познатия неолиберален проевропейски проект антипопулизъм (Еманюел Макрон).

В тази колосалната битка две означаеми остават необходимо празни, защото в противен случай самата битка такава, каквато е, ще се види като най-много аматьорски театър на сенките.

Кой и какво може да бъде „народът“ във второто десетилетие на XXI век?

Кой и на какво основание заявява желанията и проектите на този „народ“? Има ли изобщо нещо като „народ“? Защо е сякаш странно тези въпроси да бъдат зададени?
Системните начини на говорене, които поддържат спектакъла на битката между популизма и антипопулизма, не могат да дадат отговори на такива въпроси.

Във втория си сборник сп. dВЕРСИЯ се опитва да изпълни с различен смисъл темата за популизма и предлага неин прочит от лява позиция. Новото ни годишно издание е под заглавие dВЕРСИЯ II: Оръдия за масово овластяване, като в него сме събрали както текстове, предприемащи опит за такъв ляв прочит на популизма, така и такива, публикувани в онлайн броевете ни „Нетруд“, „Борбата и градът“ и „Политпоп“.

Всички присъстващи ще могат да се сдобият с копие от новия сборник на dВЕРСИЯ и ако желаят, да дарят сума по техен избор срещу това. Книгата е издадена благодарение на дарения от читатели и поддръжници и ще бъде разпространявана също безвъзмездно из библиотеки и читалища в цялата страна. Събраните средства ще се използват за следващи издания и събития на списанието, както и за покриване на пощенски и пътни разходи.

Участници в дискусията ще бъдат:

Ваня Григорова, представител на Солидарна България. Тя е икономически съветник на КТ „Подкрепа“ и председател на сдружение „Солидарна България“. Сдружението е сред основните организатори на българската част от общоевропейския протест срещу ТПТИ и СЕТА.
Веселин Алексиев, представител на Автономен работнически синдикат. Занимава се с архитектура и графичен дизайн. Търси и го интересуват нови форми на икономика и общности в България и отвъд.
Къдринка Къдринова, представител на Барикада. Журналист международник. Работила е във вестниците „Народна младеж”, „Диалог”, „24 часа”, „Сега”, „Монитор”, била е зам.-главен редактор на сп. „Тема” и редактор международни новини в програма „Хоризонт” на БНР. Автор на три книги.
Петър Пиперков, представител на Фабрика Автономия. Икономист и активист, бивш докторант по Политическа икономия в УНСС, София. Съосновател на „Индимедия България“ през 2004 г., на проекта „Живот след капитализма“ през 2009 г. и на издателство „Анарес“ през 2011 г. Участва в социален център „Хаспел“, а по-късно – в „Аделанте“.

Още участници в дискусията ще бъдат обявени скоро.

Модератор ще бъде Павел Георгиев.

Очакваме ви!

За повече информация, въпроси и коментари:
dversia.net
– info@dversia.net
fb.com/dversiamagazine

Фабрика Автономия

Фабрика Автономия е свободно, общодостъпно, некомерсиално и независимо социално пространство. Ние сме колектив от активисти, които вярват в солидарността, самоорганизацията и социалната промяна. Намираме се на бул. Тотлебен 34 в София.
    Ако дейността ни ви харесва, можете да подкрепите Фабрика Автономия в Patreon!
    Become a patron at Patreon!