Изберете страница

На следващата сбирка на клуба по еклектичен феминизъм на втори ноември ще гледаме американския независим филм Мандарина (Tangerine) от 2015 г.

Комедийната лента проследява денят преди Коледа на две приятелки – трансджендър жени и сексуални работнички – в Лос Анджелис, докато едната издирва участници в изневяра към нея, а другата се опитва да организира публика за първото си публично пеене.

Мандарина стана известен с няколко неща. Първо, заснет е с мобилен телефон. Второ, двете транс героини са изиграни от транс жени, които участват в концептуализирането на историята, вместо от мъже, които се стремят към награди за актьорско майсторство. И трето, тонът, който филмът избира, не е мелодраматичен, трагичен или поучаващ, а истински забавен: не става дума за Правилна Трансджендър Репрезентация или за сексуализиращ дехуманизиращ портрет, а за парче от живота на два персонажа, които са транс.

На дискусията след филма можем да поговорим за куиър феминизъм; за разкола по отношение на сексуалния труд; за медийни репрезентации, особено на транс жени, и не на последно място за едно от (за нас) черните петна върху съвременните феминистични движения – т.нар. „трансджендър-изключващ радикален феминизъм“ (TERF).

Четвъртък, 2 ноември, 19:30 във Фабрика Автономия.

А що се отнася до читателската група, ще започнем с началните глави на Feminist Theory: From Margin to Center на bell hooks, като първата сбирка ще е около 17 ноември. След сбирката на 2 ноември отново ще съберем имейлите на желаещите, които още не са се отбелязали, и ще ви пишем с повече подробности.

Ако дейността ни ви харесва, можете да подкрепите Фабрика Автономия в Patreon!