Изберете страница

Касапница: Да преглътнеш миналото (2017),  24 юни (събота) от 19:00 ч. във Фабрика Автономия.

Безплатна прожекция на псевдо-документалната комедия на ВВС „Касапница“, който ще бъде представен от Любослав Серафимов от Веге Търново и 269life Veliko Tarnovo – Bulgaria, а след прожекцията ще последва дискусия.

Филмът ни представя утопична Британия през 2067 г., когато месото, яйцата и млечните продукти са незаконни. В този прекрасен нов свят животните се движат свободно и веганизмът е толкова популярен, че дори няма дума за него. Вместо това нелегалната практика на консумиране на „други животни” или техните странични продукти се нарича „карнизъм”: варварски и непонятен симптом за нецивилизованост.

За младите хора от това време мисълта, че бабите и дядовците им са били съучастници в ненужни кръвопролития, е напълно невъобразима. Освен това по-възрастните поколения изпитват дълбока вина от месоядното си минало и търсят начини да го преглътнат.

„Касапница” комбинира архивни кадри с оригинална драма и е дело на Саймън Амстел, който хвърля уникален комедиен поглед в бъдеще, когато животните живеят наравно сред хората.

„Ние не сме вегани; те са карнисти…”

Тази идея, изразена във филма от веган активист по време на телевизионно интервю, обобщава промяната в доминиращата идеология от карнизъм във веганизъм.

За относително кратката си продължителност от 65 минути „Касапница” покрива широк спектър от проблеми: засяга пресечността на веганизма с феминизма и изследва как живота в капиталистка йерархия може да произведе желание за превъзходство, което се проявява в убиването на животни за храна.

„Касапница” проследява историята на двама активисти, провeждащи своите кампании за правата на животните. Трой Кинг Джоунс и Фреди Джаяшанка са Малкъм Екс и Мартин Лутър Кинг Младши на веганизма. Джоунс предпочита прякото действие „чрез всички необходими средства”, докато Джаяшанка, първият британски звезден веган майстор-готвач, превръща месоядните маси във вегани чрез любов и състрадание.

„Касапница” забавлява, но и показва как обществото може да бъде накарано да промени мнението си. Целта не е да се порицава или да се бомбардира с факти. Вместо това филмът задава простия въпрос: как след 50 години ще гледаме назад нашето отношение към животните?

С български субтитри

Продължителност: 1 час и 5 минути
Сценарист и режисьор: Саймън Амстел
Обединено кралство, 2017 г.

Вход свободен, както винаги.

Фабрика Автономия

Фабрика Автономия е свободно, общодостъпно, некомерсиално и независимо социално пространство. Ние сме колектив от активисти, които вярват в солидарността, самоорганизацията и социалната промяна. Намираме се на бул. Тотлебен 34 в София.
    Ако дейността ни ви харесва, можете да подкрепите Фабрика Автономия в Patreon!
    Become a patron at Patreon!