Изберете страница

Събираме се в петък вечерта от 19:00 часа, в София, във Фабрика Автономия, за да поговорим за жълтите жилетки във Франция и да се организираме за протест на жълти жилетки и в цяла България, като естествено продължение на идентичните протести преди два месеца в страната.

Миналата събота в Пловдив вече се състоя първата жива среща на Жълти жилетки от хора от седем града, на която се обсъдиха общи искания и действия. Главно решихме, че има нужда от ясни искания и манифест, в който да бъдaт развити по-подробно идеите. Главните искания около които се обединихме са:

„Промяна в закона за референдумите: намаляване броя на подписите за иницииране на референдум на 50 000, отпадане на изискването за кворум, отпадане на ограниченията относно предмета на допитванията в данъчната и бюджетна политика, отпадане на ограниченията за иницииране на общо събрание, които сега са позволени само за населени места до 10 000 жители. Въвеждане на практиката за пряко участие на гражданите в разпределянето на националните и общински бюджети. Създаване на мрежа за лесно и достъпно за всички предлагане на референдуми, набиране на подписи за тях и всеобщо дебатиране на проблемите и предложените референдуми.“

В неделя в Силистра протестиращите вече облякоха жълти жилетки, с искания гражданите да участват пряко в разпределението на градския бюджет. Също и използваха първата част от написания вече манифест, като малко го модифицираха:

„Последните месеци бушуват протести в десетки градове из страната и Европа. Българският народ също се вдигна на отчаяна съпротива срещу управляващата мафия, която го убива. Мафия превзела всички етажи на обществената власт, от селските кметове, до Министерски съвет и Народно събрание. Всичко започна от непосилните, високи цени на горивата и гражданската отговорност, но бързо се обърна срещу всеобщата несправедливост – мизерията, бедността, ниските доходи, разрухата, липсата на преспектива, обезвластяването и изчезването на българския народ. Издигнаха се лозунги срещу социалната несправедливост, за смяна на системата, против всички партии. На много места протестиращите започнаха да настояват за пряка демокрация, народовластие, гласуване чрез местни и национални референдуми за основните решения. Социалните искания са за повишаване на заплатите, пенсиите, помощите за болните, достъпни основни стоки и услуги.

Макар че тези идеи бяха защитени още преди месеци от българските протестиращи, мафиотското правителство смачка със сила народния Бунт, но във Франция и други Европейски страни, протестни движения със същите искания, тепърва набират сила!

Какво стана? Стреснахме се, че можем да сме първи в една положителна класация, че можем да събудим Европа, а не тя да събуди нас? И спряхме да се борим за свободата си? Дойде сезона на сърмите и ние, типично по български, ги свихме и се прибрахме на топло пред печката?

Време е да станем и да заявим, че не можем повече така ! Искаме да живеем, а не да съществуваме! Нека подкрепим нашите братя и излезем на протест, протест всенароден и незабавен! Нека не стоим последни на опашката, както винаги, а да си извоюваме едно достойно съществуване сред свободни хора, а не крепостни селяни.

Трудно е, да! Но само по трудния път се стига до свободата. Лесният ще ви заведе до следващото робство, още по-тежко от сегашното.
Вземете нещата в свои ръце! Нека заедно променим системата!“

Фабрика Автономия

Фабрика Автономия е свободно, общодостъпно, некомерсиално и независимо социално пространство. Ние сме колектив от активисти, които вярват в солидарността, самоорганизацията и социалната промяна. Намираме се на бул. Тотлебен 34 в София.
    Ако дейността ни ви харесва, можете да подкрепите Фабрика Автономия в Patreon!
    Become a patron at Patreon!