Изберете страница

Жълтите жилетки е движение, което няма ръководители или официален говорител – въпреки че политици от опозиционни партии се опитват да го отвлекат, но засега без успех. В стила, провокиран от въстанията на Арабската пролет в Тунис и Египет и Occupy Wall Street в САЩ, то е организирано по децентрализиран начин. Макар да няма доминираща идеология сред мнозинството демонстранти, тяхното послание всъщност е дълбоко политическо и антикапиталистическо.

„Съществува бездна между почти всички световни лидери и техните хора. Това е, което се случва във Франция – възможността за революция. Това е, което може да се случи сега – не казвам, че това ще се случи, но това определено е на предварителния етап, защото няма да изчезне.“

Въпреки че президентът Макрон се съгласи с първоначалното искане на Жълтите жилетки по отношение цените на горивата и техния акциз, исканията на протестиращите далеч не се ограничават само до това.

А какви са исканията на Жълтите жилетки всъщност?

 1. Нула бездомни във Франция
 2. По-прогресивно подоходно облагане.
 3. Минимална заплата 1300 евро.
 4. Подкрепа на малкия бизнес в села и градове. Спиране изграждането на големи търговски площи край големите градове, които убиват малкия бизнес.
 5. Мащабен план за изолация на жилищата, който да намали въглеродния отпечатък на домакинствата.
 6. Данъци: Големите компании да плащат големи данъци, а малките да плащат малки.
 7. Еднакво социално осигуряване за всички.
 8. Минимална пенсия от 1200 евро.
 9. Пенсиите и заплатите да се индексират спрямо инфлацията.
 10. Протекции за френската индустрия – против изнасяне на производства извън страната.
 11. Защита на работното място – ограничаване на срочните договори за големите компании и повече постоянни работни договори.
 12. Край на остеритета, на орязването на бюджета за социални системи. Изплащане на дълга без да се взимат пари от бедните, а чрез разследване на данъчни измами и укриване на данъци за 80 милиарда евро.
 13. Максимална заплата от 15 000 евро.
 14. Създаване на работни места за безработните.
 15. Увеличаване на помощите за хората с увреждания.
 16. Ограничаване на наемите, повече жилища с нисък наем, особено за студентите и временните работници.
 17. Забрана за продажба на собственост, която принадлежи на Франция – язовири, летища и т.н.
 18. След като цената на газа и електричеството се увеличи след приватизацията, искаме да станат отново публична собственост и цените да паднат значително.(за дистрибуцията)
 19. Пенсиониране на 60 годишна възраст и 55 за тежкия труд.
 20. Досега право да инициират референдум имаха само институциите, затова настояват, чрез поправка в конституцията, гражданите да придобият право, да инициират референдуми чрез 700 000 подписа.
 21. Създаване на лесен за ползване и ефективен сайт, контролиран от независима институция, където хората могат да предлагат закони за референдум.
 22. Да се спре затварянето на малките линии, пощи, училища и домове за майчинство.
 23. Насърчаване на жп превоза на стоки.
 24. Данък върху корабното гориво и керосина.

Фабрика Автономия

Фабрика Автономия е свободно, общодостъпно, некомерсиално и независимо социално пространство. Ние сме колектив от активисти, които вярват в солидарността, самоорганизацията и социалната промяна. Намираме се на бул. Тотлебен 34 в София.
  Ако дейността ни ви харесва, можете да подкрепите Фабрика Автономия в Patreon!
  Become a patron at Patreon!