Изберете страница

Intersectionality & Animal Rights – прожекция и дискусия във Фабрика Автономия

Понеделник, 18 септември ● 19:00

INTERSECTIONALITY & ANIMAL RIGHTS ● Пресечност и права на животните: Прожекция на лекцията на патрис джоунс от конференцията „Commonalities of Oppression“, организирана през 2012 г. от Farm Animal Rights Movement (FARM). ● 58 минути на английски с български субтитри ● дискусия с активисти от колектива Collectively Free, Ню Йорк – български и английски.

Движението за правата на животните също започна да говори за пресечност на социалните проблеми (intersectionality), но понякога го прави, без да разбира адекватно какво означава това поянтие. По подобен начин всички останали социални движения вървят с твърде бавни темпове към включването на животните от индустриите към своя политически и социален анализ.

В същото време либералните защитници, както на човешките, така и на „правата“ на животните, почти напълно игнорират феминистките, антирасистки и антиавторитарни критики към концепцията за правата.

В своята лекция патрис джоунс започва с концепцията на понятието пресечност (intersectionality), включително неговата история, и продължава с примери за да покаже как разширяването на пресечността с включване на животните ще разгърне социалната критика и разшири фокуса по отношение на всички останали социални несправедливости.

След прожекцията ще последва дискусия, която ще бъде водена и модерирана от нашите гости Лили и Рафи от Collectively Free в Ню Йорк.

патрис джоунс (pattrice jones)* е екофеминистки автор, преподавател и активист, заедно с Мириам Джоунс е съосновател на VINE Sanctuary, ферма-приют за освободени животни, която се движи колективно от LGBTQI хора на принципите на пресечността между различните форми на потисничество.

  • патрис джоунс използва местоименията те/тях (they/them) и винаги изписва своите имена с малка буква.

Вход свободен, както винаги.

Ако дейността ни ви харесва, можете да подкрепите Фабрика Автономия в Patreon!