Изберете страница

Курсът по икономикс за вменяеми се завръща този четвъртък (28.09.2017 г.) от 19:00!

Икономикс ще учим заедно както и преди лятото, курсът ще се провежда през четвъртък, започвайки от 28.09.

Идващия четвъртък ще започнем с кратък преговор на това, което разгледахме преди лятната пауза – въведение в икономическата наука и история на икономическите теории от пра-историята до европейското Средновековие.
Ако искате да си припомните преди четвъртък, презентациите може да намерите тук.

След преговора продължаваме стремглаво напред с остатъка от частта за историята на икономическите теории, а след това преминаваме към микро и макроикономикс.

ОЩЕ ЗА КУРСА:

Защо ни трябва курс по икономикс?

През последните десетилетия доминиращата ортодоксална икономика и нейните адепти успяха да завоюват трона на “експертизата” в почти всички сфери на обществения (а и на личния) живот. Този процес се случи сякаш толкова естествено, че в някакъв момент “икономист” се превърна в престижна професия, изучавана в почти всички университети и мечтана от мнозина.

Това обаче не се случи благодарение на някакви научни достижения или на факти от обективната действителност, които показват правотата на доминиращата в момента школа. Все повече научни изследвания ясно ни показват, че има нещо много сбъркано в днешната ортодоксална икономическа наука. Но какво точно? Какви са нейните алтернативи? Могат ли те да ни дадат по-смислна, адекватена и кохерентна представа за функционирането на икономическите процеси?

Какво представлява курсът по икономикс?

Курсът има за цел да разгледа и отправи критичен поглед към икономическата наука, нейната история и контекст, развитие и взаимодействие с обществото. Той ще следва приблизително структурата на изучаване на икономика в университетите по света и в България и ще включва четири раздела – история на икономическите учения, въведение в икономиката, микроикономика и макроикономика. Но и ще отиде много отвъд нея – ще бъдат разгледани и много по-неортодоксални и радикални теории и идеи.

От Ибн Халдун, през Адам Смит, Дейвид Рикардо, Карл Маркс, Алфред Маршал, Лудвиг фон Мизес, Фридрих Хайек, Йозеф Шумпетер, Ървинг Фишер, Джон М. Кейнс, Джон Хикс, Пиеро Срафа, Михал Калецки, Хаймън Мински, Нуриел Рубини, Пол Кругман, Джоузеф Стиглиц, Тома Пикети, Майкъл Хъдсън, Стив Кийн, до Майкъл Албърт, Робин Ханел и много, много други.

Необходима ли ми е подготовка?

Не, курсът е за начинаещи. Необходимо ви е единствено постоянство и желание.

Колко ще продължи курсът?

Към момента точната продължителност не е известна, но ще е минимум половин година.

Кога ще се провежда и под каква форма?

Курсът ще се случва през един четвъртък от 19:00.
Предпочитаната форма на курса е максимално дискусионна и минимално лекционна, но това ще зависи в много голяма степен от самите участници. За актуална информация за следващите дати на курса, следете секция “Събития” на сайта ни.

Курсът е напълно безплатен и свободен. Можете да се включите във всеки един момент. Няма предварително записване. Всякакви доброволни дарения за Фабрика Автономия са добре дошли и не са по никакъв начин задължителни.

Курсът ще се води от Петър. Той е икономист и активист, бивш докторант по Политическа икономия в УНСС, София. Интересува се от кризите на капитализма и алтернативни икономически и социални модели. Съосновател на “Индимедия България” през 2004 г, на проекта “Живот след капитализма” през 2009 г. и на издателство “Анарес” през 2011 г . Съставител и редактор на сборника “Докато питаме, вървим. Живот след капитализма”. Петър е участвал в социален център “Хаспел”, а по-късно – в “Аделанте”. Към момента е част от колектива на Фабрика Автономия. Участва и в Българския социален форум и в създаването на пълнометражния филм “България, тази вечна ерес” за търсенето на утопичното селище Делфиново.

Фабрика Автономия

Фабрика Автономия е свободно, общодостъпно, некомерсиално и независимо социално пространство. Ние сме колектив от активисти, които вярват в солидарността, самоорганизацията и социалната промяна. Намираме се на бул. Тотлебен 34 в София.
    Ако дейността ни ви харесва, можете да подкрепите Фабрика Автономия в Patreon!
    Become a patron at Patreon!