Изберете страница

Алтернатива ли е т.нар. „зелена икономика“? На какво? Има ли екологично устойчив икономически растеж в ограничен свят?

Заповядайте на 12.01 (събота) от 17:00 във Фабрика Автономия на панелна дискусия с активисти от България и Германия.

„Всеки, който вярва, че постоянният растеж в ограничен свят може да продължи вечно, е или луд, или икономист.“ Кенет Боулдинг (1966: Theory of a Non-Growth-Oriented Economy)

зелена икономика

Преди шест години светът изглеждаше добре за Volkswagen: „VW преследва систематична стратегия за избягване на CO2 и е на път да стане пионер в зелената икономика“, похвали настоящият германски федерален министър на икономиката и енергетиката (от 2018 г.), Петер Алтмайер. Но последната серия от скандали не само разкрива бизнес практиките на автомобилните компании в нова светлина. Тя също повдига въпроса за това какви ценности имат признанията на зелената икономика. Тя не трябва да бъде маркетингова концепция, а нова икономическа система, съобразена с глобалните предизвикателства – по-специално, за осигуряване на изменението на климата, така че да се превърне в мейнстрийм икономическа теория.

Като се има предвид настоящата заплаха от глобалното затопляне, икономическото послание може да бъде само: Дните на фосилния капитализъм са преброени. Почти 90% от известните запаси от въглища, половината от природния газ и една трета от известните запаси от петрол трябва да останат в земята. След Парижката конференция за изменението на климата, тази декарбонизация на света се превърна във фокуса на глобалната политика. Но това изисква радикална трансформация на икономиката. Това признава Зелената икономика, както се разбира от Световната банка, ОИСР и Програмата на ООН за околната среда (UNEP). И съчетава прозрението с мечтаното основно икономическо послание: икономиката може да продължи да расте, растежът може да стане зелен.

Но да залагаш на зеления растеж е фатално. Само мечтател, който твърдо вярва в техническите иновации и пренебрегва реалните структури на властта, може да влезе в зелената икономика. Това не е реалистичен вариант, а програма от вярвания и потискане. Ако погледнете отблизо, ще видите четири основни противоречия на зелената икономика: псевдо-иновации, бумеранг ефекти, зелени отклонения и, накрая, сбогуване с отговорността и силата на демократично създадената политика. Поради тези причини трябва да се разпространи критика на зелената икономика, за да стане възможно екологично осъзнатия живот след капитализма.

Следете събитието във фейсбук за още информация

Фабрика Автономия

Фабрика Автономия е свободно, общодостъпно, некомерсиално и независимо социално пространство. Ние сме колектив от активисти, които вярват в солидарността, самоорганизацията и социалната промяна. Намираме се на бул. Тотлебен 34 в София.
    Ако дейността ни ви харесва, можете да подкрепите Фабрика Автономия в Patreon!