Изберете страница

До всички бодри, градски градинари, а и всички останали, които си задават постояно следния въпрос:

Градско градинарство – КАК?

Разберете на 8ми октомври, понеделник, от 19:00

Когато някой в София заговори за Градско градинарство обикновено изниква един много съществен въпрос: как да го направим? Не как да засадим и отгледаме дадена култура, не по коя философия или технология да го направим, а съвсем простичкото питане – “Коя е първата стъпка за създаването на споделена, комунална, обща, квартална или училищна зеленчукова градина в градски условия?”

Кои сме ние? Ние сме кооператив от 50-тина човека, запалени по свободата и с богат опит за обществено самоорганизиране. Ние сме тези, които изградиха сами, със собствени усилия, ресурси и време първата и единствена за момента комунална, зеленчукова градина в София. Ние сме тези, които знаят какво е да се бориш за съществуването на една градина, изградена от хората за хората в прекрасният ни град – София.

На срещата за градско градинарство, организирана с любезните ни домакини Фабрика Автономия, ще се опитаме да дадем отговори на горния въпрос. Ще се радваме заедно да успеем да намерим решения на вашите притеснения и въпроси по темата. Ще можете да се запознаете с представители на “Градина заДружба” – единствената действаща, самофинансираща се, колективна градска, зеленчукова градина в София, и да научите какви са първите стъпки за създаването на подобна инициатива за градско градинарство. Ще научите за препятствията, които ще срещнете от административна, социална, психологическа и физическа перспектива и как да се справяте с тях. Ще разберете каква е силата на автономията и принадлежноста към локалната ви общност и как този неосъзнат от много хора капитал може да се превърне във възможност за създадаване на желаната споделена, градска, зеленчукова/овощна градина от вас самите.

Втората цел на срещата е осъзнаване на индивида и предоставянето му на инструменти, с които да превърне общността около себе си в една отговорна, автономна, свободомислеща и независима от авторитарни структури единица. Ще бъдат представени форми на кооперация между различни актьори, както и контакти за връзка с тях, опит от работа с доброволци, примери за взаимопомощ, начини за набавяне на физически дарения и др.

Третата (и последна) цел на срещата е да се опитаме да разчупим представата ви за “обществено пространство”. Искаме да се опитаме да ви дадем увереността и самочувствието да го възвърнете от чужди ръце, идеали, визии и представи, да поемете отговорност към него и да започнете да го моделирате по начин, който на вас ви харесва с един градска, зеленчукова/овощна градина например?

Темите, които НЯМА да бъдат разисквани са: “как да отгедам това и това растение?”, компостиране, всякакви видове червеи, различни философии/методи за отглеждане на продукция, борба с вредители и болести и “как да получим финансиране?” (особено последната).

Хората от различните инициативи, които ще са част от споделящите опит с градското градинарство нямат никакви претенции да знаят “прекия път”, “правата вяра”, “лесния начин” или “така се прави”. Те са хора като Вас. С единствената разлика, че са врели и кипели по различни начини и инициативи*.

За Фабрика Автономия:

Фабрика Автономия е свободно, общодостъпно, безплатно, некомерсиално и независимо социално пространство. Целта на всички участващи е създаването на среда, благоприятстваща развитието на едно по-свободно общество, и подобряване качеството на живот както на индивидуално, така и на колективно ниво.

Фабриката е изява на идеята, че ние, обикновените хора, можем реално да се самоуправляваме, а не да бъдем мамени от политиците и грабени от олигархичния елит. Чрез социален диалог и действие експериментираме колективно с различни предложения за коренна и автентична промяна на системата.

Фабрика Автономия е част от дългата традиция на социални центрове и други самоорганизирани пространства и инициативи, както по света, така и в България.

В основата на Фабриката стоят онези общочовешки хуманистични ценности, които са били и са двигател на прогреса и развитието на обществото.

1. Справедливост
2. Солидарност
3. Самоуправление

Вход – безплатен! Без записване.

София, бул. Генерал Тотлебен 34.

*Дефиниция на инициатива: сбирщина от хора, подтикнати емоционално и/или по различни социални/политически/лични причини да променят средата около себе си без да имат каквото и да е външно финансиране и претенция за финансова облага.

Фабрика Автономия

Фабрика Автономия е свободно, общодостъпно, некомерсиално и независимо социално пространство. Ние сме колектив от активисти, които вярват в солидарността, самоорганизацията и социалната промяна. Намираме се на бул. Тотлебен 34 в София.
    Ако дейността ни ви харесва, можете да подкрепите Фабрика Автономия в Patreon!