Изберете страница

На 19 август „Фейсбук“ започна чистка срещу страниците на десетки анархистки, антифашистки и антиавторитарни сайтове в Щатите и Европа под претекст, че подстрекават към „насилствени действия“.

Действията на компанията, разбира се, нямат нищо общо със спиране на насилието, а се стремят да пречупят движенията за социална справедливост и попречат на ежедневното самоорганизиране на общности срещу полицейските репресии и нападения от крайнодесни екстремисти.

„Фейсбук“ гордо посочват своята роля в организирането на протести и разпалване на демокрация в страни като Египет, Тунис или Хонг Конг. Тяхното решение да изтрият страниците на организации и издатели на критична литература, свързани с леви движения в Европа и Щатите показва, че единствените позволени форми на активизъм могат да са само тези, които са в полза на „екстремния центризъм“.

Месеци наред Тръмп и десните популисти използваха социалните медии да обвиняват анархисти и антифашисти за вълната протести заляла Щатите, съпроводени от постоянно поицейско насилие и моблизиранeтo на федералните паравоенни в Портланд.

Действията на „Фейсбук“ ни напомнят, че социалните медии не са създадени за нас, а са тук за да прокарват реториката на господствашия дневен ред. Антиавторитарните колективи, медии и издатели използват социалната мрежа не за друго, а защото е удобна и защото е най-лесният и наложил се като ефективен начин за комуникация между хора със сходни интереси.

В изявление на своя сайт, американският колектив CrimethInc., чиято страница с няколкостотин хиляди последватели беше изтрита, призовава:

Дефиницията за насилие не е неутрална. Според начина, по който „Фейсбук“ дефинира насилие, е легитимно полицията да убива по хиляда човека на година, докато изчезват, отвличат и затварят в затвори още милиони – легитимно е да се пускат бомби върху цивилни, стига агресорът да представлява официалното правителство – но „насилие“ е да предотвратиш нападение над тълпа от вярващи в бялото превъзходство или да хвърлиш обратно бутилката сълзотворен газ на полицията, която я е изстреляла. Потискането на гласовете на тези, които се стремят да предпазят общностите си от насилието на институции и идеологии на бялото превъзходство е целенасочено решение да се нормализира насилието, стига то да е извършено от тези с институционална власт.

Да се приравняват анархисти и антифашисти с крайнодесни милиции, които изрично подкрепят държавата и особено настоящата администрация, е стратегически подход да се замъгли темата. Това е същата операция предприета от Уилиям Бар при създаването на специализиран отряд към правосъдното министерство, фокусиран върху противодейството на „антиправителствени екстремисти“ от всякакъв вид. В този случай, това им позволява да посочват нападения от крайнодесни милиции, за да изискат ресурси, с които да пречупят тези, които са на предните линии в защитата на уязвимите общности от подобни нападения. Опитват се да направят същото нещо с активистите на Black Lives Matter, обвързвайки ги с нео-нацисти и бели националисти под наслов „расово мотивирани екстремисти“.

След като фашист уби Хедър Хейър по време на мобилизацията „Обедини Дясното“ (Unite the Right) в Шарлотсвил, в Щатите се надигна огромен натиск от масите за премахването на фашисти и привърженици на бялото превъзходство от платформите на социалните медии. Този път натискът идва от най-високия връх на йерархията, в момент, в който протестните движения са жизненоважни в създаването на национален диалог по темата за държавното насилие и потисничество.

Това е контра-удар от властите срещу сайтове, които публикуваха гледните точки на тези, които се мобилизираха срещу фашистите в Шарлотсвил. Не е съвпадение, че се случва след като Тръмп мобилизира федералните войски в Портланд, щата Орегон, водейки до седмици на конфликти по улиците. Докато крайнодесни групировки продължават да се организират във Фейсбук и милиони разпространяват опасна невярна информация за COVID-19, Фейсбук активно съдейства на администрацията на Тръмп да потисне недоволството.

Не се съмнявайте, че ако това остане без отпор ще спре до тук. Колкото повече се нормализира правителствата да решават кои гласове да се допускат до социалните медии, толкова по-далеч ще проникне тази цензура до всеки сектор от обществото и толкова повече ще оформя какво е възможно да мислим, какво е възможно да си представяме.

Ако това ви притеснява, молим да използвате всички достъпни за вас средства това послание да достигне колкото се може повече хора. Фейсбук не трябва да решава за вас какво представлява отговорна реч. Заедно в солидарност, ние можем да създадем по-добър свят, в който никой с добра съвест не трябва да се страхува, че фашисти, правителства или корпорации за милиарди могат да потискат свободата им на изразяване.

Антиавторитарните и анархистки колективи винаги са били конфронтирани със сила и репресии по един или друг начин. Затова задачата пред социалните движения винаги е била да намерят начин да продължат да се организират, достигайки до повече хора със сходни идеи за равенство и социална справедливост.

Сблъсквайки се с все по-засилваща се цензура онлайн, техники за следене на протестиращи по улиците и растящо икономическо неравенство, предизвикателството е да продължим да се самоорганизираме, разчитайки все повече на своята автономна сила. В този смисъл, отваряйки физически пространства като Фабрика Автономия и изпитвайки все по-малка нужда от добрата воля на американски технологични гиганти и техните алгоритми за показване на съдържание.

Фабрика Автономия

Фабрика Автономия е свободно, общодостъпно, некомерсиално и независимо социално пространство. Ние сме колектив от активисти, които вярват в солидарността, самоорганизацията и социалната промяна. Намираме се на бул. Тотлебен 34 в София.
    Ако дейността ни ви харесва, можете да подкрепите Фабрика Автономия в Patreon!
    Become a patron at Patreon!