Изберете страница

Earth First! Политиките на радикалната природозащита
29.08 | 19:00 Фабрика Автономия

Режисьор: Кристофър Манс
Година: 1987
Филмът е с български субтитри

Earth First! – Политиките на радикалната природозащита е документален филм от 1987 г., който показва зараждането на радикалното екоактивистко движение Earth First! (Първо Земята!), разказано от нейните основатели, сподвижници и опоненти.

Earth First! се появява на природозащитната сцена в началото на 1980-те, въвличайки се не само в гражданско неподчинение в опит да предпази северноамериканската дива природа от нейната експлоатация, обезлесяване и унищожение, но започва да си служи с тактиката ЕКОТАЖ – разрушаването на тежки машини като багери и булдозери, блокирането на пътища и саботирането на всичко, което помага за обезлесяването на горите. Движението придобива героична слава за едни и буди ужас в други.

В допълнените към безкомпромисния си активизъм, EF! култивира един нов, много по-духовен поглед върху природата, какъвто мейнстрийм природозащитното движение не е виждало никога преди това. Т.нар. „Дълбока екология“ или биоцентризъм, който заявява, че живата природа – като едно цяло – има неотменимото право да процъфтява, независимо от икономическите интереси на хората. EF! почти едностранно въвеждат идеята за биоразнообразието като ценност в северноамериканското мейнстрийм екологично движение.

Филмът включва ексклузивни кадри на екотьори в действие и интервюта с членове на EF!, като неговите създатели Дейв Форман, Майкъл Розели и Хауи Волке, както и професор Бил Девал, съавтор на „Дълбока екология“ и един от нейните най-ярки интелектуални привърженици.

Филмът е на английски език с български субтитри. Входът е, както винаги, свободен. Чувствайте се обаче поканени да оставите свободно дарение, което ще подпомогне оцеляването на Фабрика Автономия като свободно социално пространство.

„Безкомпромисно ще браним Майката Земя!“

За още информация, следете събитието в социалните мрежи

Фабрика Автономия

Фабрика Автономия е свободно, общодостъпно, некомерсиално и независимо социално пространство. Ние сме колектив от активисти, които вярват в солидарността, самоорганизацията и социалната промяна. Намираме се на бул. Тотлебен 34 в София.
    Ако дейността ни ви харесва, можете да подкрепите Фабрика Автономия в Patreon!
    Become a patron at Patreon!