Изберете страница

Приятелите ни от Micropolis social space for freedom в момента изграждат мрежата за взаимопомощ Covid-19: αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης в Солун с помощта на други антиавторитарни групи и хора от града.

ПРЯКО ДЕЙСТВИЕ ЗА ЗДРАВЕ И ДОСТОЙНСТВО

Пандемията Коронавирус, която доминира световния дневен ред, е много вероятно да продължи да определя и подменя политическите стратегии, както и обичайния дискурс, както доминиращия, така и противопоставящия му се. Държавите се опитват да вкарат в употреба нови комуникационни тактики, авторитарно управление и догмата на „личната отговорност“, за да прикрият дългосрочната липса на финансиране за общественото здравеопазване и социални услуги. Бедните, експлоатираните и народа изобщо, обаче се опитват да намерят път напред чрез концепциите за човечност и солидарност, водени от нуждата за съвместно оцеляване и взаимопомощ.

Пандемията от коронавирус в Гърция еволюира с пълното дискредитиране на общественото здравеопазване, в което липсват финанси и достатъчно персонал. Всичко това в резултат на десетки години на социално орязване и НЯНА (мантрата „Няма никаква алтернатива“ на неолиберализма). Днес, ние няма да позволим на политиката, която дискредитира здравната система да бъде забравена. Огромната отговорност на тези, които до вчера отворено бяха обект на орязвания на заплати и съкращения – доктори и медицински персонал – сега биват аплодирани от цялото общество. В тази ситуация, мерките на самодисциплина за важни за да спрем разпространението на коронавируса и да запазим здравето на най-уязвимите. В никакъв случай обаче, те не легитимират авторитаризма на държавата, който очакваме да ескалира и да се разшири като обхват, използвайки ситуацията като извинение за забрана на всякакъв вид протести и пр. Ние знаем много добре, че тези с власт използват цинично пандемията, за да наложат забрани, премахване на права и дори влошаване на трудове условия и заплатите.

Това е период, в който сме призовани да поемем отговорност в защита на себе си хората около нас, създавайки собствени социални структури и мрежи на солидарност и взаимопомощ. Тези мрежи и социални структури трябват да бъдат превърнати в живи общности на съпротива, започвайки от връщането на здравеопазването в нашите ръце като съзнателен израз за постигане на всеобща грижа. Чрез подкрепата, заедно с психиатрична и психологична помощ и социална подкрепа. От чистачи до доктори, в подкрепа на всички борби за спасяване на колабиращата обществена здравна система.

В същото време си връщаме достойнството и се изправяме срещу неотложните социални нужди, които се надигат от настоящата пандемия. Те засягат всички ни, но най-вече онези, които вече са в нужда. Никоя държава или пазар не могат да подменят социалната солидарност и взаимопомощта, а това е коренът на войната, която се случва пред очите ни.

Страхът, подхранван от държавното извънредно положение, незабавното покачване на цените на продуктите за лична хигиена и хранителните стоки в капиталистическия пазар, могат да бъдат избегнати чрез солидарност и малки, искрени действия в помощ на хората в нужда.

Следните работни групи вече работят:
• Незабавно действие за солидарност с най-нуждаещите се (Храна и лекарства)
• Кампания за техническа помощ
• Правна помощ (Работа и плащане на наеми)
• Психологическа подкрепа
• Журнализъм и преводи

Covid-19: Солунска солидарност

Covid-19 Thessaloniki Solidarity
Covid-19 Thessaloniki Solidarity

Фабрика Автономия

Фабрика Автономия е свободно, общодостъпно, некомерсиално и независимо социално пространство. Ние сме колектив от активисти, които вярват в солидарността, самоорганизацията и социалната промяна. Намираме се на бул. Тотлебен 34 в София.
    Ако дейността ни ви харесва, можете да подкрепите Фабрика Автономия в Patreon!
    Become a patron at Patreon!