Изберете страница

18 ноември (неделя) от 18:00 във Фабрика Автономия

Белият бог – една различна антиутопия

Елате да поговорим за Белия бог и още нещо…

Унгария, не твърде различна от реалната, но все пак хипотетична. За да утвърди чистото родословие при кучетата, нов закон въвежда данък върху мелезите. 13-годишната Лили е оставена за кратко при баща си, който веднага решава да се отърве от кучето й – Хаген. От този момент сюжетната линия се разделя на две, за човека, момичето Лили – което търси Хаген из една враждебна и опасна Будапеща, където изглежда сякаш всички хора са озверели, и за кучето – Хаген, който опознава живота на улицата и се сблъсква с отношенито на хората към него, непотребна вещ, която може да бъде използвана само за лична изгода. Попаднал в приют, Хаген повежда своите другари кучета на бунт. Сюжетът, разделен на две, се слива отново, когато Хаген и Лили се срещат, а Лили е принудена да избира: ще се присъедини ли към Хаген или ще остане на страната на хората?

Вместо да ни разкаже просто една трогателна история за момиче и кучето му, Белият бог (Унгария –Германия –Швеция, 2014) рисува презрението на западния свят към тези, които не могат да се защитят. Нищо не е пропуснато, нито ”доброжелателните” съседи, нито закостенелите институции /които уж не убиват с мълчанието си/, нито страшният живот без подслон, нито претъпканите уж убежища-приюти, а всъщност лагери на смъртта.

„Имахме намерение да разкажем една история за отношението на властта към малцинствата”, казва режисьорът Корнел Мундруцо. „Няма раса или вид, които могат да си припишат правото да презират, потискат или дискриминират другите. Нито една институционална мярка не може да има силата да го направи. Да си въобразяваме, че сме всемогъщи бели богове, е позорно престъпление. Така че Белият бог е отражение на нашата образована, но понякога невежа цивилизация, склонна да съди и потиска тези, които нямат сила да се съпротивляват. Искахме публиката да се идентифицира с този проблем, хората да се замислят дали самите те не са всъщност Белия бог. Превъзходството се е превърнало в привилегия на бялата западна цивилизация и е почти невъзможно друг да я притежава. Затова исках да създам филм, който да разкрие страстите, бушуващи от другата страна, критикувайки нашата омразна самоувереност, изпълнена с лъжи и несъществуващи истини, насочени към уж интергиране на малцинствата, докато всъщност искат само да ги унищожат, лицемерно отричайки неравенствата. Това, което зрителите ще видят във филма е осъзнаването на Лили, че бунтът на Хаген всъщност е правилен.

„Човечеството и животните споделят една и съща вселена“, пише Мундруцо. „Само ако можем да се поставим на мястото на различните от нас, имаме шанс да се променим“.

Вход: както винаги, свободен

Следете за още информация тук

Фабрика Автономия

Фабрика Автономия е свободно, общодостъпно, некомерсиално и независимо социално пространство. Ние сме колектив от активисти, които вярват в солидарността, самоорганизацията и социалната промяна. Намираме се на бул. Тотлебен 34 в София.
    Ако дейността ни ви харесва, можете да подкрепите Фабрика Автономия в Patreon!