Изберете страница

Дейности

Фабрика Автономия предлага пространството си за свободно ползване на различни групи, организации и колективи с некомерсиална цел, които искат да организират регулярни или спорадични срещи, събития, както и да развиват своите дейности.

Как функционираме?

Във Фабрика Автономия няма шефове. Няма формални или неформални лидери. Нашата най-висока инстанция е седмичната отворена среща: всеки вторник от 19:30 ч.

На тези срещи координираме своята работа и обсъждаме всичко, свързано с функционирането на пространството. Всеки индивид или колектив, който организира дейности и събития, е автономен за себе си, но всяко предложение се обсъжда и одобрява на вторнишка среща.

Никога не взимаме решения просто с гласуване, а винаги търсим решения, които са в полза на всички.

Ако участвате в група, която желае да използва пространството за свои дейности или да участва в някоя от дейностите на самия социален център, можете да се свържете с нас или да дойде на някоя от седмичните ни срещи.

Самосъзнание и недискриминация

За да успеем да бъдем наистина алтернативно пространство, не толерираме никаква дискриминиация и посегателство върху достойнството и свободата на другите. Не толерираме прояви на омраза на расов, етнически, полов или друг признак. Не толерираме насилието и вандализма във и около пространството на Фабрика Автономия. Винаги има нещо, което е по-голямо от агресията на всеки един индивид нашата колективна сила.

Във Фабрика Автономия често се организират концерти, партита и шумни събития, но това не е причина за злоупотреба с алкохол и други субстанции. Във Фабрика Автономия не се пуши (освен на определените за това места отвън) и не се толерира използването на наркотици.

Всички дейности са абсолютно безплатни и некомерсиални, съгласно принципите и ценностите на Фабрика Автономия.

 

Какви дейности мога да предложа

  • Лекции и дискусии
  • Прожекции
  • Независими културни събития
  • Самоорганизирани фестивали и семинари
  • Безплатни курсове и работилници
  • Организационни и работни срещи на активистки групи
  • Групи за взаимопомощ и подкрепа
  • Много други неща, които не са описани тук…

Срещи на колектива на Фабрика Автономия

Кога: Всеки вторник от 19:30 ч.

Давате ли мястото под наем?

Кратък отговор: Не.

Дълъг отговор: Мястото може да се използва напълно свободно от колективи, които споделят нашите ценности и искат да организират своите срещи или събития на некомерсиален принцип.

 

Регулярни дейности

Фабрика Автономия събира около 50 седящи места и около 100 правостоящи. Регулярните ни дейности обикновено включват лекции и дискусии по обществени теми, прожекции на филми, концерти, изложби, безплатни курсове, а понякога и целодневни фестивали с гости от страната и чужбина.

Свободна библиотека и книжарница

винаги, когато е отворено

Библиотеката на Фабрика Автономия разполага със стотици заглавия, които включват художествена литература, публицистика и есеистика, научни трудове и учебници, както и независими политически самиздати и контракултурни фензинове. Всеки е свободен да дари книга, ако иска тя да стане част от нашата библиотека.

Във Фабрика Автономия можете да намерите също книги, зинове и други печатни издания за продажба от близки до нас издателства и независими автори, като цялата сума отива за автора, без никаква печалба за Фабриката.

Лекции и дискусии

следете програмата със събития

Лекциите и дискусиите във Фабриката са важна част от практиката ни да събираме заедно различни активни хора с желание както за обмисляне и дебатиране на социалната промяна, така и за практическото й реализиране.

Темите са почти безкрайни — политика, икономика, екология, човешки права, освобождение на животните, философия, антропология, история и т.н. От университетски професори до обикновени хора „без експертиза“ — всички участваме на равни начала, за да изградим заедно един по-добър свят.

Културни събития

Следете програмата със събития

Фабрика Автономия предоставя своето пространство за редица независими артисти и изпълнители.

Програмата ни постоянно е пълна с музикални събития (от метъл, пънк и хардкор до експериментална музика от всякакъв вид), фотографски и картинни изложби, арт пърформанси, танци и всякакъв вид културни събития.

Прожекции

Следете програмата със събития

Прожекциите са част от програмата на Фабрика Автономия от самото начало. Отворени сме за предложения за прожекции на най-различен тип филми, които представят критична гледна точка върху различни социални, екологични и политически проблеми на обществото ни.

Също така сме отворени за прожекции на авторски филми, експериментално кино и активистки филми, които са направени „извън системата“ и не биха били прожектирани по официалните канали.

Кафе Автономия

Кафе Автономия е опит да използваме пространството на Фабрика Автономия като като свободно пространство за творчество и взаимно вдъхновение.

Отваряме врати за цял следобед през определени уикенди от месеца. Ако си имате проекти, носете си! Ако не, имаме колективна мисия да придадем малко цвят на помещението. Който може да донесе цветни маркери, бои и заедно ще се развихрим върху интериора.

Икономикс за вменяеми

От април 2017 до лятото на 2019 г. във Фабриката се проведе критичен курс по икономикс, наречен „Икономикс за вменяеми“ с лектор Петър от колектива на Фабрика Автономия.

Курсът имаше за цел да разгледа и отправи критичен поглед към икономическата наука, нейната история и контекст, развитие и взаимодействие с обществото. Той следваше приблизително структурата на изучаване на икономика в университетите по света и в България и включваше четири раздела – история на икономическите учения, въведение в икономиката, микроикономика и макроикономика. Но също така отиде много отвъд нея, като разгледа и много по-неортодоксални и радикални теории и идеи.

От Ибн Халдун, през Адам Смит, Дейвид Рикардо, Карл Маркс, Алфред Маршал, Лудвиг фон Мизес, Фридрих Хайек, Йозеф Шумпетер, Ървинг Фишер, Джон М. Кейнс, Джон Хикс, Пиеро Срафа, Михал Калецки, Хаймън Мински, Нуриел Рубини, Пол Кругман, Джоузеф Стиглиц, Тома Пикети, Майкъл Хъдсън, Стив Кийн, до Майкъл Албърт, Робин Ханел и много, много други.

На сайта на списание dВерсия са налични и четири текста, базирани на съдържанието на курса.

Икономически алтернативи

В периода декември 2018 – май 2019 се проведе и поредица лекции и дискусии на тема Икономически алтернативи с участието на различни активисти от страната и чужбина. Темите бяха degrowth, зелена икономика, ПарЕкон, индустриалната цивилизация и икономиката на дара.

Икономическите кризи на прехода

През ноември и декември 2019 г. направихме и поредица лекции за икономическите кризи в България след 1989 г. Те бяха базирани на текста “Икономическите кризи на прехода”, публикуван в четвъртия сборник на списание dВерсия, който текст от своя страна е базиран на докторската дисертация на автора на тема “Икономически кризи в България (1990 – 2014)”.

В рамките на поредицата разгледахме и се опитахме заедно да си отговорим на въпросите:

1. Какво означава терминът “икономическа криза”?
2. Дали и по какво се различава от “рецесия” и “депресия”?
3. Какви са видовете икономически кризи и как да ги откриваме?
4. Можем ли да ги избегнем?
5. През какви икономически кризи преминава стопанството на България в годините след 1989 г.?
6. Как и защо се случват?
7. Можем ли да намерим преднамерени и целенасочени действия от определени кръгове в тези динамики?
8. Как и защо тези икономически кризи определят облика на днешна България?

Всички събития на икономическа тематика до момента бяха в партньорство с проекта „Живот след капитализма“.

През есента на 2020 г. събитията по икономикс ще бъдат възобновени.

Фестивал Автономия

Загубена кауза ли е солидарността и автономията или именно това е отговорът на кризата в представителната демокрация? Ще се появи ли „спасителят“ или един по-добър свят е възможен единствено чрез самоорганизация и малки локални общи действия, които да оформят обща сила за по-добро бъдеще?

Във времена на масово достъпна информация и социални мрежи всяко следващо поколение все повече губи доверието си в институциите и банките. Представителната демокрация се намира във все по-голяма криза, тъй като все по-малко хора се чувстват представени. Докато улиците кънтят от скандирания „оставка“, все повече от нас отказват да чакат следващата лъжа или спасителя който да ни „оправи“.

Между 8 и 10 юни 2018 г. (петък, събота и неделя) в София с редица дейности показахме, че обществата могат да се самоорганизират. Примери за това дадоха активисти от гръцкото Антиавторитарно движение и Социален център „Микрополис“, както и техните сънародници от работническия кооператив Vio.me и свободното училище „Малкото дърво“.

DIY концерти

През последните няколко години “Фабрика Автономия” се превърна във важно средище за независима музика и изкуство в България. Независими колективи като DIY Conspiracy, Kontingent Records и Amek Collective често организират своите събития във Фабрика Автономия. Всички събития са без обявена цена за вход, а концертите са на свободно дарение изцяло за артистите.

КЕФ: Клуб за еклектичен феминизъм

През септември 2017 г. във Фабрика Автономия стартира КЕФ – Клуб за еклектичен феминизъм. Имахме амбицията да обединим група от хора, ангажирани с борбите на жените за равенство. До януари 2019 г. направихме прожекции на филми, дискусии и лекции, обсъждахме протестни акции, феминистка теория и документални изследвания. Започнахме читателска група, осъществихме преки акции.

Форматът бе еклектичен, защото сме водени от убеждението, че има много и различни женски борби. И те не са задача само на жените. За феминизма може да се говори по много начини, както и да се действа под различни форми. Онова, което ни обединява, е че го правим с КЕФ. Съпротивата на жените може да бъде забавна. Също като Ема Голдман, и ние казваме: „Ако няма танци, аз не искам да участвам в тази революция.“

Куиър въртележка: Parties, but make them radical!

Куиър въртележка е колектив, събиращ музиката, драга и политическото (все пак личното е политическо) в освобождаващи, непринудени, но адски запомнящи се партита! Главната цел на колектива е да дава платформа за дискусии по важни социални теми, които обаче да се случват по забавен, включващ и достъпен начин, както и пространство за куиър купони, поляти с много обич и алкохол.

Мислиш, че комбинацията от политическа дискусия + драг пърформанси + парти е странна? Направи едно кръгче на въртележката и опитай! Когато се разбиваме заедно без да дискриминираме и да мразим, когато създаваме комфорт, шотовете са по-сладки, всички танци са от сърце, а атмосферата няма равна! Хвърли се в неподправения микс от еклектични плейлисти, драг, брокат и паднали дрехи и задръжки и просто празнувай себе си!

ВАЖНО: На партитата на Куиър Въртележка не се допускат никакви форми на сексизъм, расизъм, ксенофобия, ЛГБТИ-фобия, ейбълизъм или друг вид омраза! Качвайте се на въртележката, консумирайте с мярка и внимавайте да не ви падне шапката! (или синята прашка)

Безплатни езикови курсове

Фабрика Автономия е била домакин на различни самоорганизирани безплатни езикови курсове през годините, които са се провеждали всяка седмица. Учили сме заедно френски, испански и италиански. Защото така разбираме солидарността – да споделяш с другите онова, което умееш. Курсовете са в по-разчупен от стандартния ученик-учител формат, като често сме учили чрез музика и филми.

От особено значение за нас са били уроците по български за чужденци, насочени основно към мигранти.

В момента уроци не се провеждат, но винаги сме отворени за предложения и стартирането им наново. Свържете се с нас през формата за контакт или елате на седмичните ни срещи всеки вторник от 19:30.

Веган фестивал на солидарността

През декември 2017 и 2018 г. „Храна, не война – София“, в сътрудничество с други колективи (вкл. Фабрика Автономия) организираха Веган фестивал на солидарността, който се проведе на различни локации в София.

Фестивалът е ежегодна инициатива на „Храна, не война – София“ по повод Международния ден на правата на животните, включително хората – 10 декември. Солидарни концерти, изложби, кулинарни и козметични работилници, прожекции, дискусии, улични акции са примерите за събития, провеждани към досегашните издания на фестивала. С активното участие на хората в неравностойно положение, други доброволци и партньори.

Пълната програма на фестивала през 2017 г. можете да намерите тук. На 7 декември 2018 г. във Фабриката се проведе концертът на фестивала с участието на Свободен рап колектив, ПънкиБлуз, Соло Проект Димитър Воев и буфосинхронистите от Солидарния клуб на Храна, не война – София. Всички приходи от дарения бяха в подкрепа на фестивала и на ферма-приют Приятели на четири крака.